Restauracja wegańska od kuchni

Weganizm to jedna z odmian radykalnego wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym jaj i nabiału. Czym więc żywią się weganie? Czy jest to dla nich zdrowie? Jak od kuchni wygląda dieta wegańska? Na te pytania postaramy się dziś odpowiedzieć.

Karta dań wegańskich restauracji zwykle jest uboga. Nic dziwnego, w końcu produkty pochodzenia roślinnego nie mogą stanowić podstawy do setek tysięcy wyszukanych potraw. Podstawowymi składnikami codziennej diety weganów są: pszenica, ryż, żyto, proso, owies, oraz owoce i warzywa orzechy, grzyby, rośliny oleiste (siemię lniane, słonecznik, sezam i pestki dyni) i glony morskie mleko pochodzenia roślinnego, czyli między innymi ryżowe i sojowe, ser twarogowy otrzymywanym z mleka sojowego, czyli popularne tofu, cukier, miód (jeśli ktoś uznaje, że to nie jest produkt pochodzenia zwierzęcego) oraz kawa i herbata.

Na podstawie tych wszystkich składników, wbrew pozorom, można przygotować zarówno zdrowe śniadania, jak i syte obiady, czy słodkie desery. Wiedząc już, że weganie mogą jednak coś jeść, zastanówmy się czy ich sposób odżywiania się jest w pełni zdrowy. Według specjalistów weganizm zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, nadciśnienia, chorób układu krążenia, cukrzycy (typu II), chorób nowotworowych (m.in. jelita grubego, sutka i płuc), kamicy żółciowej i pęcherzyka żółciowego, zaparć, hemoroidów oraz próchnicy zębów. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednio zoptymalizowana i zbilansowana dieta, która mimo pewnych ograniczeń będzie mogła dostarczyć do organizmu wszelkich niezbędnych składników odżywczych.

Weganie opierają się na własnej piramidzie żywieniowej. Z oczywistych względów znacznie różni się ona od piramidy mięsożerców. Swoje zastosowanie znajdują tu zarówno zalecenia dotyczące częstotliwości spożycia niektórych produktów, jak i ograniczenia w ich stosowaniu. Naturalnym zjawiskiem jest niedobór pewnych składników, które można pozyskiwać jedynie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Należy je uzupełniać zestawami witamin dostępnymi w aptekach. Specjaliści zalecają częstszą ekspozycję na słońce, aby w sposób naturalny uzupełnić deficyty witaminy D3.

Dieta wegańska nie jest wskazana dla dzieci i młodzieży w fazie rozwojowym. Niekorzystne będzie również nagłe przejście z diety mięsnej, na bezmięsną. Należy stopniowo przyzwyczajać organizm do zmian. W przeciwnym razie można narazić się na szereg przykrych dolegliwości zdrowotnych. Weganie powinni być pod ścisłą kontrolą lekarza pierwszego kontaktu. Przynajmniej raz w roku trzeba wykonywać podstawowe badania krwi i moczu, aby móc w porę zdiagnozować wszelkie nieprawidłowości i zaburzenia. Niewłaściwie skomponowana dieta wegańska może być przyczyną anemii – należy tego bezwzględnie unikać. Przed weganami pojawia się mnóstwo barier. Początki są najtrudniejsze – organizm domaga się swojej porcji mięsa, z której dotychczas czerpał energię. Senność, zmęczenie, osłabienie i stany depresyjne dotykają przynajmniej 30% wszystkich osób, które decydują się na dietę bezmięsną.

Jesteś w Krakowie i szukasz restauracji? Zapoznaj się z naszym artykułem dostępnym pod tym LINKIEM