Zagraniczni turyści odwiedzający Kraków mają szeroki wybór restauracji. Przybywając nawet z najbardziej odległych i egzotycznych miejsc znajdą restauracje specjalizującą się w ich narodowych daniach. Jednak dla zagranicznego gościa pragnącego poznać lepiej nasz kraj najlepszym miejscem będą lokale oferujące dania kuchni polskiej.
Polish cusine Kraków była wizytówką miasta już od czasów królewskich. Właśnie wtedy odbyła się legendarna uczta U Wierzynka, na której gościły koronowane głowy z całej Europy a wystawność i doskonałość dań wywarła na gościach niezapomniane wrażenie.
Obecnie restauracje specjalizujące się w polish cusine Kraków czerpią z dawnych przepisów i zasad kulinarnych przygotowując dla gości z całego świata najlepsze polskie potrawy. Korzystając z najlepszych zawsze świeżych składników kucharze przygotowują dania mające zaspokoić nie tylko głód, lecz również pokazać, że polska kuchnia narodowa jest prawdziwie ciekawa. Jedną z specjalności praktycznie nieznanych w innych krajach jest polski bigos będący dla zagranicznych gości prawdziwym zaskoczeniem. Połączenie kapusty z mięsem oraz przyprawami daje niezapomniane wrażenia. Dodatkowo poszczególne restauracje stosują własne dodatki smakowe wzbogacające smak. Jednym z wyróżników polskiej kuchni są również liczne dania mięsne. Przygotowywane najczęściej z wieprzowiny i drobiu zaskakują różnorodnością smaków, jaka powstaje dzięki odmiennym sposobom przyprawiania i smażenia bądź duszenia. Oczywiście żaden tradycyjny obiad nie może się obejść bez rosołu z odpowiednim makaronem.
A może coś słodkiego lub tradycyjnego?Ważnym uzupełnieniem są również słodkie desery. Mazurki, makowce czy serniki to prawdziwe cukiernicze perełki. Wyjątkowym i szerzej nieznanym rodzajem wypieku są lekkie i chrupkie faworki. Turyści przyzwyczajeni w czasie swoich podróży do szerokiego wyboru win spotkają się w tradycyjnej polskiej restauracji z miodami pitnymi zastępującymi wina. Lekkie czwórniaki, średnie trójniaki, i ciężkie aż niezwykle rozgrzewające dwójniaki doskonale uzupełniają smak tradycyjnych dań. Polish cusine Kraków to również sałatki i surówki. Bogactwo smaków i nowe dla wielu połączenia sprawiają, iż nasza kuchnia cieszy się coraz większą popularnością w śród odwiedzających Kraków. Również restauratorzy widząc rosnącą liczbę zagranicznych gości starają się przygotować swoje lokale do przyjmowania tego typu gości. Powszechne są karty dań w kilku językach a znajomość angielskiego w śród obsługi staje się standardem.
Nie wiesz gdzie dobrze zejść w Krakowie? Kliknij TUTAJ