Restauracje wegetariańskie są coraz częściej obecne na polskiej mapie gastronomicznej. Otwierają je zarówno przedsiębiorcy mniejszych, jak i większych miast. Aby zrozumieć, na czym polega różnica pomiędzy nimi, a tradycyjnymi lokalami gastronomicznymi trzeba dowiedzieć się czym charakteryzuje się dieta wegetariańska.
Jarosze dzielą się na różne grupy. Jedni są radykalnymi weganami, których żywienie opiera się jedynie na produktach pochodzenia roślinnego, inni są swobodnymi semiwegetarianami – w ich diecie kluczowe jest ograniczenie spożycia mięsa do niezbędnego dla zdrowia organizmu minimum. semiwegetarianizm – dieta bardzo zbliżona do śródziemnomorskiej. Jak zostało wspomniane jej ideą jest jedynie ograniczenie ilości spożywanego mięsa i całkowite wykluczenie mięsa czerwonego. Produkty, na których opiera się codzienne żywienie to: białe mięso, ryby i owoce morza, jaja, mleko i jego przetwory, owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy.
Laktoowowegetarianizm – badania dowodzą, że osoby stosujące tę dietę dostarczają do organizmu znacznie więcej składników odżywczych niż osoby spożywające każdego dnia mięso. Produkty całkowicie wykluczone z planu żywieniowego to: mięso czerwone, mięso drobiowe, przetwory mięsne, ryby i owoce morza, podroby, smalec, żelatyna. Produkty, na których z kolei opiera się większość dań to: jajka, mleko i jego przetwory, owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych, orzechy.
Najbardziej radykalną formą żywienia wegetariańskiego jest weganizm. Dieta opiera się tylko na produktach pochodzenia roślinnego. Weganie nie spożywają nawet nabiału. Specjaliści twierdzą, że jest to jedna z najgroźniejszych form żywienia, która często bywa źródłem anemii i zachorowań na wiele innych, groźnych chorób.
Warto dodać, że dieta wegetariańska opiera się nie tylko na produktach, ale również na sposobie ich przetwarzania. Kucharze restauracji muszą w miarę najbardziej możliwy sposób uszczuplić proces obróbki. Nie jest to ideą tej formy żywienia, ale kwestią zdrowotną. Z powyższych informacji bardzo jasno wynika czym różni się tradycyjna restauracja od wegetariańskiej czy też wegańskiej. Należy pamiętać, że aby osoby, które zupełnie wystrzegają się spożywania mięsa muszą dostarczać do swojego organizmu składników odżywczych pochodzących z alternatywnych źródeł. Wbrew pozorom wegetarianizm wcale nie musi być nudny. Karty dań wegetariańskich restauracji miewają nawet kilka stron i trzeba kilku, dłuższych chwil, aby dokładnie się z nimi zapoznać.
Na temat wegetarianizmu krąży mnóstwo mitów. Żaden z nich nie pokrywa się z prawdą. Wegetarianie nie narażają się na problemy związane z nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krwionośnego czy otyłość. Kluczem sukcesu jest jednak zbilansowanie i zoptymalizowanie diety w taki sposób, aby organizm jarosza nie musiał domagać się panierowanego kotleta schabowego. Dla kucharz jest to prawdziwe wyzwanie, ale to właśnie pozwala im się wyróżnić od tych, którzy gotują dla uwielbiających mięso, pod każdą postacią, konsumentów.
Szukasz dobrej wegetariańskiej restauracji? Zapoznaj się z naszym artykułem: http://jedzenie.f4t.pl/dania-z-natury-w-restauracji-wegetarianskiej-w-krakowie/
1 thought on “Czym menu baru wegetariańskiego różni się od tradycyjnego menu?”
Comments are closed.